top of page

Hvorfor er nye kartofler så dyre?

Har du også tit spekuleret på, hvorfor nye danske kartofler er så meget dyrere, end de kartofler du kan købe nede i supermarkedet og er de "nye" kartofler du køber overhovedet det samme, som de traditionelle nye kartofler du kender og elsker?

Et billede af Det Glade Jordbær's nyopgravede kartofler, et par timer efter de er gravet op


De nye danske kartoflers skræl er meget delikat, så de bliver udelukkende gravet op med de bare næver

Hvad er begrebet "nye" kartofler?


Normalt høstes kartofler, når hele den grønne synlige del af kartoffelplanten er visnet, disse kartofler udgør hovedafgrøderne. Dette gør, at man optimerer udbyttet fra kartoffelplanten, da kartoflerne ofte er store i størrelsen. Det gør dog også, at kartoflerne mister en del af deres smag og friskhed.

Kartoflerne er også mere hårdfør og kan derfor holde længere. Ulempen ved dette er dog, at man ikke kan spise skrællen og den er sværere at få af, så man for det meste er nødt til at bruge en kartoffelskræller, til at få skrællen af. Dermed går man også glip af de mange gode vitaminer, som sidder i skrællen. Kartoflerne har for det meste også en mere hård og melet konsistens.

Begrebet "nye" kartofler dækker traditionelt set over kartofler, som bliver høstet, når ca. en tredjedel af den grønne synlige del af kartoffelplanten er blevet gult eller er visnet, hvilket for det meste er flere uger inden "normale" kartofler høstes. Derfor er de nye kartofler ofte små sammenlignet med andre kartofler, hvilket gør at de nye kartofler har meget mere smag og friskhed. De nye kartoflers skræl er meget delikat og derfor skal kartoflerne behandles meget nænsomt. Der bliver derfor hverken brugt maskiner, skovle eller handsker til at grave de nye kartofler op, de bliver udelukkende gravet op med de bare næver. Dette gør også, at man sagtens kan spise de nye kartofler med skræl, efter man har skyllet jorden af og dermed indeholder de mange flere vitaminer, da de fleste vitaminer sidder i skrællen. Af den grund holder de nye kartofler dog ikke særlig lang tid og skal helst spises samme dag de er høstet. De nye kartofler har en meget lækker og blød konsistens.


Nyopgravede kartofler er ikke nødvendigvis "nye" kartofler

Hvorfor betaler du mere for vores kartofler?


Hvorfor er nye kartofler dyrere end dem du finder i supermarkedet? - Det skal vi fortælle dig!

De nyopgravede kartofler du finder i supermarkedet, er ikke nødvendigvis "nye" kartofler. Dette skyldes, at supermarkederne sagtens kan reklamere med, at kartoflerne er nye danske kartofler, selvom de er en del af hovedafgrøderne (se i toppen af artiklen), hvis de er gravet op indenfor få dage.

De nye kartofler som vi sælger, er de nye kartofler du kender og elsker. De er en del af de afgrøder, som kaldes nye kartofler og er dem der høstes før tid (se afsnittet ovenfor).

Da kartoflerne er små, er udbyttet noget mindre end ved hovedafgrøderne og derfor er kiloprisen selvfølgelig højere.

Udover dette, kræver det også langt mere tid og arbejdskraft, at høste nye kartofler, da de skal graves op manuelt med de bare næver og uden maskiner. Dette gør selvfølgelig også, at det er meget dyrere at høste de nye kartofler.

Yderligere skal de nye kartofler sælges samme dag og kan derfor ikke opbevares længere tid, uden at de mister meget af deres gode smag og konsistens. Hos Det Glade Jordbær har vi derfor udelukkende nye kartofler, som er nyopgravede samme morgen

"Normale" kartofler kan derimod holde sig noget længere og derfor har mange af de kartofler du finder i supermarkederne, ligget i længere tid.
507 visninger15 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page